Kategorie
 
 
 
 
 

Bazén svépomocí? Opravdu je to tak jednoduché?

Bazén svépomocí? Opravdu je to tak jednoduché?

Mít vlastní bazén na zahradě je komfort, jaký nahradí máloco. Osvěžit se v letních vedrech a přitom zocelovat své fyzické zdraví – krásná představa. Z tohoto důvodu se proto mnoho majitelů rodinných domů rozhodne pro stavbu bazénu svépomocí. Vidina ušetřených peněz a hrdosti na vlastní práci jsou silnou motivací. Není to však vůbec tak jednoduché.

Stavba bazénu svépomocí začíná úpravou pozemku

V první řadě se musíte ujistit, že váš pozemek je vhodný pro stavbu bazénu. Musí být jednak dost velký, ale zároveň rovný. Pokud se nějakým směrem zvažuje nebo stoupá, případně jsou na něm jiné nerovnosti, je třeba jej vyrovnat. Samozřejmě platí, že na místě, kde budete kopat, nesmí být položena potrubí a případné jiné rozvody. Mohli byste je totiž poškodit.

Výkopové práce, konkrétně jejich délka a náročnost, závisí na několika faktorech. Od složení půdy, velikosti zamýšleného bazénu a použité technologie. Samozřejmě platí, že s bagrem je dokončíte rychleji.

Poté, co máte hotovou jámu, je třeba vysypat její dno štěrkem, případně obdobným materiálem. Stěny je třeba obtáhnout odolnou geotextilií. Následuje základová betonáž. Mějte na mysli to, že beton je třeba nechat zrát alespoň týden. Na dno jámy je pak třeba položit také speciální bazénový extrudovaný polystyren - podložku.

Stavba bazénu pokračuje montáží

Dalším krokem je umístění bazénové vany – skeletu. Ten si zakoupíte v celku od specializovaných výrobců či prodejců. K jeho umístění do jámy budete potřebovat jeřáb. Poté, co je bazénová vana uložena na betonový podklad, následuje montování skimmerů, případně trysek či světel (a s tím suvisící elektroinstalace). Dalším krokem je obvodová betonáž, která probíhá souběžně s postupným naplňováním bazénu.

Přitom musíte také myslet na umístění filtračního systému. Je třeba jej napojit na bazén a někde i samotný filtr umístit. Majitelé rodinných domů jej zvyknou namontovat do garáže, případně do dřevěného domku či šopy.

Posledním krokem stavby bazénu svépomocí je obvykle pokládání dlažby, případně okolní dekorace.

Je třeba myslet na to, že tento popis je značně zjednodušen a například stavba zděného bazénu má jinou posloupnost. Samotné trvání stavby lze odhadnout na 2-4 týdny, v závislosti na použitých postupech a dovednostech práce.

Mnohem jednodušší alternativou stavby bazénu svépomocí je zakoupení nadzemního modelu. Nabídka je mimořádně široká. Dnes už jsou k dispozici také objemné nadzemní bazény, které splňují požadavky i těch nejnáročnějších. Pokud si však pořád nejste jisti, jaký si vybrat, rádi vám poradíme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze