Kategorie
 
 
 
 
 

Jak pečovat o vodu v bazénu

Jak pečovat o vodu v bazénu

Péče o bazénovou vodu nekončí jeho napuštěním začátkem sezóny. Nestačí ani čas od času posbírat spadané listí z hladiny. A věřte nám, nevyplácí se také spoléhat na to, že bazénový filtr odstraní veškeré nečistoty. Co všechno tedy zahrnuje péči? Nejen čištění, ale například i vědomost toho, kolik stupňů má mít voda v bazénu.

Čistá voda v bazénu - jak ji dosáhnout?

Začněme zmiňovanou teplotou vody. I ta je ve vztahu k čistotě vody důležitá, jelikož při příliš nízkých či příliš vysokých teplotách nemusí být čistící chemie účinná, případně se vůbec nerozpustí. Tak tedy, kolik stupňů má mít voda v bazénu?

I když se do velké míry jedná o subjektivní hodnotu, za pohodlné rozmezí teploty jsou považovány hodnoty 25 až 29 stupňů Celsia. Pokud je voda ve vašem bazénu v rámci tohoto horizontu, můžete také zůstat klidní, protože chemie v něm, například chlór, účinné plní svůj úkol.

Tady se však pozastavíme. Může se stát, že i když používáte čisticí prostředky, zelená voda v bazénu se vám nevyhne. Nejčastěji se tak stává, když jsou exteriérové teploty příliš vysoké, popřípadě po bouřkách či deštích.

Zelená voda v bazénu je indikátorem přítomnosti řas. Dalším signálem jejich výskytu jsou slizké stěny a biofilm na hladině. V takovém momentě zbystřete pozornost a ihned doplňte bazénovou chemii.

Bouře a vysoké teploty jsou jen dvěma z celé řady situací, které prokazují význam opakované aplikace chemie. Myslete také na to, že účinnost chlóru či aktivního kyslíku časem klesá. Kalná voda v bazénu je již znakem zanedbané péče.

Myslete také na pH a povrchové čištění

Chlór není jediná chemie, kterou byste měli aplikovat do svého bazénu. Velice důležité je také monitorovat pH vody, které by ideálně mělo být v rozmezí 7 až 7,5.

Pokud je výše, ztrácí se dezinfekční účinek chlóru a dochází k tvorbě zmíněných řas. Naopak hodnota pH pod 7 může způsobit korozi kovových částí. Výsledkem může být zase kalná voda v bazénu.

Pro zvyšování či snižování pH se používají přípravky s označením pH plus a pH minus.

Samozřejmě zapomínat nesmíte ani na povrchové čištění hladiny vašeho bazénu. Samozřejmostí by u vás mělo být používání skimmeru, který v tomto ohledu odvede svoji práci. Ani on si ovšem vždy neporadí s úplně každou nečistotou. Čistá voda v bazénu je vždy výsledkem několika činností.

Mějte tedy po ruce i teleskopickou tyč se síťkou, kterou dokážete odstranit listí, větvičky a další částice z hladiny. Pokud už nějaká spadla na dno bazénu, velmi účinným pomocníkem je takzvaný bazénový dnový vysavač.

Jak je vidět, péče o vodu v bazénu je víceúrovňová rutina. Chcete-li se vyhnout zelené barvě, případně zákalu, určitě nezanedbávejte ani hloubkové, ani povrchové čištění.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze