Kategorie
 
 
 
 
 

Nejčastější chyby při péči o saunu

Sauna je oblíbeným místem relaxace a odpočinku. Mnozí majitelé však často při její údržbě nepostupují správně. To následně může vést k poškození zařízení, kožním problémům nebo ke zranění. V tomto článku se proto podíváme na nejčastější chyby při péči o saunu. Dozvíte se také, jak jim předcházet, abyste si ji mohli užívat plně a bezpečně.

Nedostatečná příprava před saunováním

Péče o saunu začíná již při vstupu do sauny. Před saunováním je základem důkladně si umýt pokožku, abyste z ní odstranili veškeré nečistoty, pot a kosmetiku. Pokud tak neučiníte, můžete jejich zbytky zanechat na dřevěných částech sauny. Zejména zbytky kosmetiky nebo tělového krému navíc reagují s teplem, mohou také způsobit i podráždění pokožky.

S ručníkem nebo bez?

Ať už máte doma finskou saunu nebo infrasaunu, měli byste do ní vstoupit vždy jen s ručníkem. Ručník neposlouží jen k lepšímu odvádění potu od pokožky, minimalizuje také kontakt těla se dřevem. Jeho používáním předejdete poškození povrchů a jejich nasáknutím vyplavovanými nečistotami z těla.

Používání nesprávných čisticích prostředků

Jednou z nejčastějších chyb při údržbě sauny je používání nesprávných čisticích prostředků. Přípravky, které nejsou speciálně určeny pro péči o saunu, mohou obsahovat příliš mnoho chemikálií. Ty mohou poškodit dřevo nebo jiné materiály. Jistě byste se měli vyvarovat používání čisticích prostředků na bázi chlóru.

Vhodným řešením jsou čistící prostředky pro sauny vyrobené z přírodních složek. Tyto přípravky jsou méně agresivní. Vhodným je, například, speciální čistič finských saun a na dřevěné plochy Lacoform, který naleznete také v naší nabídce.

Škodí i příliš mnoho vody

Ve snaze důkladně vyčistit dřevěné povrchy se často stává, že dochází k jejich častému promočení. Příliš mokrý hadr však dřevu škodí a může nenávratně ztmavnout. Vzhledu dřeva škodí také měď. Když vybíráte doplňky do sauny, sáhněte proto raději po dřevě.

Nedostatečná péče o dřevěné části

Dřevo v sauně je vystavováno vysokým teplotám a vlhkosti, což může způsobit jeho opotřebení a poškození. V tomto směru je ale velice velkou chybou používání agresivních mořidel, barev nebo jiné chemické ochrany dřeva uvnitř sauny. Ty mohou dřevo poškodit, teplo navíc způsobuje uvolňování zdraví škodlivých výparů.

Pro údržbu dřeva se proto z toho důvodu doporučuje používat pouze speciální prostředky, které jsou méně agresivní a šetrnější. Dřevo v sauně by mělo být pravidelně natíráno například ochranným parafínovým olejem nebo voskem, který pomůže prodloužit jeho životnost a udržet ho v dobrém stavu. Parafínový olej proto naleznete v mnoha kvalitních přípravcích na údržbu sauny.

Nezapomeňte na saunové kameny

Pozornost byste měli věnovat i saunovým kamenům. Několikrát ročně je překládejte, vhodné je také každý rok zakoupit nové. Je to proto, že časem ztrácejí své fyzikální vlastnosti. Křehnou a zvětrávají se, až se nakonec mohou rozpadnout.

Nedostatečné větrání sauny

Každá sauna potřebuje správné větrání. Pokud výměnu vzduchu za čerstvý zanedbáte, bude se v ní udržovat vysoká vlhkost. Ta je živnou půdou pro plísně. Je proto důležité, abyste po každé návštěvě sauny nechali dveře zcela otevřené a otevřeli také větrací klapku. Pomůže také, pokud několik minut po saunování necháte puštěná saunová kamna. Vysoká teplota podpoří odpařování vody ze všech povrchů. Dbejte také o to, abyste v sauně nenechávali kbelík nebo jinou nádobu s vodou, čímž by se zbytečně zvyšovala vlhkost vzduchu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze