Kategorie
 
 
 
 
 

Průvodce bazénovou chemií

Bazénová chemie umožňuje udržovat čistou vodu v bazénu nebo vířivce po celý rok. Přispívá k odstranění mechanických nečistot, řas a mikroorganismů. Nevíte-li, jak si vybrat nejvhodnější přípravek, poradíme vám.

Správná hodnota pH

Pravidelné používání bazénu či vířivky, vyšší teploty i působení UV záření – to vše ovlivňuje výskyt řas a bakterií ve vodě. Aby byla voda stále hygienicky čistá a koupání vám nezpůsobilo žádné zdravotní problémy, je třeba ji pravidelně čistit.

Základem při péči o kvalitu vody je kontrola pH. Po úpravě vody na pH 6,8 - 7,4 se může aplikovat bazénová chemie. Při nesprávné hodnotě pH by neměla dostatečný účinek. Kontrolu pH provedete jednoduše pomocí testerů. Podle naměřeného výsledku bude třeba použít přípravek snížení nebo zvýšení pH, jehož dávkování určíte podle návodu výrobce. Potom budete moci začít s dezinfekcí vody.

Chlorová a bezchlorová bazénová chemie — jaký je mezi nimi rozdíl?

Bazénová chemie se dělí na chlorovou a bezchlorovou. Základním rozdílem mezi nimi je použita aktivní látka.

Chlorová bazénová chemie

Jako účinnou látku používá chlórová bazénová chemie chlór, který má schopnost ničit bakterie a viry. Působí spolehlivě proti nežádoucím mikroorganismům a řasám a poradí si i se zvýšeným znečištěním. Správným dávkováním dosáhnete čisté a zdravotně nezávadné vody v bazénu i vířivce.

Aby vám chlór nezpůsobil žádné potíže, je třeba dodržovat pokyny výrobce na obalu. Tímto způsobem zabezpečíte jeho bezpečnou, léty ověřenou koncentraci ve vodě. Při jeho používání se však nevyhnete zápachu, který je pro chlór charakteristický a dostane se na vaši pokožku i plavky. Tato látka může některým lidem s citlivou pokožkou způsobovat problémy, přispívá také k jejímu rychlejšímu vysoušení. V takovém případě byste měli zvážit používání přípravků bez chlóru.

Bezchlorová bazénová chemie

Pokud máte malé děti, kožní problémy nebo vám jednoduše překáží zápach chloru, k dispozici je bezchlorová bazénová chemie. Bezchlorová bazénová chemie funguje na bázi aktivního kyslíku, peroxidu vodíku a stříbra.

Kromě spolehlivého ničení mikroorganismů se můžete spolehnout také na vysokou šetrnost k pokožce, což bude vyhovovat i alergikům. Absence chlóru přitom neovlivňuje efektivnost čištění vody. Bezchlorová bazénová chemie si dokáže poradit s řasami i výraznějším znečištěním.

Nezanedbávejte čištění povrchů a filtraci

Na čistotu a kvalitu vody v bazénu nebo vířivce má velký vliv i filtrace. Aby byla voda stále čistá, měla by být spuštěna minimálně několik hodin denně. Tímto způsobem dosáhnete, že veškerá voda z bazénu proteče přes filtr, který zachycuje mechanické nečistoty a pomáhá udržovat její správné pH.

Důležité je také pravidelné čištění povrchů, které je třeba provádět mechanicky. Napuštěný bazén pohodlně vyčistíte pomocí bazénového vysavače, jednou za rok je vhodné zaměřit se také na odstranění odolných vápenatých usazenin na stěnách. Na usazené řasy nebo i jako prevenci proti jejich výskytu doporučujeme používat přípravky proti řasám. Tyto přípravky lze používat v dávkovacích čerpadlech i přímým přidáním na hladinu bazénu či do proudu trysek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze