Kategorie
 
 
 
 
 

Sauny a jejich vliv na imunitu

Známe různé druhy saun jako jsou suchá sauna, finská sauna, bio sauna, parní sauna a infrasauna. V tomto článku se však budeme blíže věnovat dvěma druhům saun. A to infrasauně a finské sauně.

Infrasauny

Infrasauna nebo také infrakabina je obvykle dřevěná kabina podobná sauně, která pomocí infračerveného záření prohřeje tělo do svalových tkání ak intenzivnímu pocení tak dochází již při teplotě kolem 50 °C neboli v prostředí, které nezatěžuje organismus. Procedura v infrasauně se může absolvovat před sportováním, rehabilitační či regenerační aktivitou, před kosmetickým ošetřením pleti nebo před pobytem v chladném prostředí.

Infrasauna má oproti klasické sauně nižší nákupní i provozní náklady. Nepotřebujete ani žádné další místo pro odpočívárnu nebo místnost na ochlazování. Stačí vám klasická sprcha. A to není vše, infrasaunu stačí umístit kamkoli, kde je rovná podlaha s krytinou a přívodem elektřiny 230 V.
 

Jaké jsou přínosy saunování v infrasauně?

Energie produkovaná infračervenými paprsky vylučuje z těla až třikrát větší obsah škodlivých látek v porovnání s tradiční saunou. Infrasauna umožňuje saunování i při nižších teplotách, což představuje jednu z jejích největších výhod. Klasická sauna je vytvořena k pobytu v prostředí vyhřátém na vysoké teploty, což není vhodné pro každý organismus. Nicméně, díky infrasauně si mohou pobyt ve zdraví prospěšném teple užít i kardiaci, astmatici a lidé s mnoha jinými zdravotními obtížemi. Dokonce se doporučuje i dětem.

Infrateplo má na lidský organismus mnoho pozitivních účinků. Detoxikuje, posiluje imunitu a ozdravuje organismus. Účinky infrasauny jsou zřejmé a jejich vliv na zdraví je opravdu velký.

Infrasaunu vyhřejete již za 10 minut. Můžete ji využít pro plnohodnotné a intenzivní pocení, stejně tak pro krátký pobyt, který vám prohřeje a uvolní bolavá záda. Pokud máte bolesti, stačí vám pobyt v infrasauně do té chvíle, než začne tělo vytvářet pot. Kvalitní infrateplo dosahuje velkých rehabilitačních účinků a pomáhá is bolestmi páteře, kloubů, svalovou horečkou a mnoha jinými problémy. Jak dlouho být v infrasauně? Odborníci doporučují 20 – 30 minut. Je perfektní při redukci hmotnosti. Za 30 minut saunování v infrasauně spálíte až 600 kilokalorií!

Pobyt v infrasauně efektivně odstraňuje celulitidu a stimuluje krevní oběh. Používání infra sauny urychluje jakýkoli program zaměřený proti celulitidě. Urychluje hojení poranění kůže – popáleniny, jizvy, odřeniny, řezné rány) a je vhodná jako podpůrná léčba při akné i lupence. Pomáhá tělu uvolňovat endorfiny, které jsou zodpovědné za naše pocity dobré nálady a pohody. Z těla se vyplavují toxické látky – pro srovnání ve finské sauně je vyloučíme v potu 5 %, v infrasauně až 15 %.

Výzkumem bylo prokázáno, že po použití běžné sauny se v potu člověka nachází 95-97 % vody. Po použití infrasauny, díky možnosti hloubkového přehřátí tkání, je v potu obsažena voda jen 80-85 %, zbytek tvoří tukové buňky a cholesterol, v tucích rozpuštěné jedy, těžké kovy, kyseliny, sodík a čpavek. Posiluje krevní systém a upravuje tlak na správné hodnoty. Snižuje také svalové napětí. Vaše svaly se uvolní a odstraníte i ztuhlost kloubů a tím i celých končetin. Přináší úlevu také v menopauze, snižuje jí způsobené bolesti hlavy, nervozitu i deprese a pomáhá při poruchách spánku. Zvyšuje také obranyschopnost organismu a posiluje imunitní systém. Pomáhá při zánětech žil a křečových žilách. Odstraňuje otoky končetin.

Výhody infračerveného sálavého tepla, které rozšiřuje cévy, využíváme při léčbě svalů a méně závažných poškození tkáně. Terapie infrasaunou se vysoce doporučuje i starším osobám, kde pomáhá při svalových ztuhnutích.

Pocení v infrasauně umožňuje tělu přirozený způsob detoxikace. Tento proces napomáhá hlubokému pronikání infračervených paprsků, které zahřívají vrstvy podkožního tuku a stimulací krevního oběhu redukuje celulitidu. Podkožní tuk se díky tomu z těla uvolňuje společně s potem. S tím souvisí také čištění kůže, která se otevřenými póry zbaví nečistot a odstraňuje odumřelé kožní buňky. To vše zpevňuje pokožku a zmírňuje vytváření vrásek a přispívá k jejímu zdravému vzhledu.
 

Na závěr saunování

Při každém saunování nezapomeňte na pitný režim. Pocením ztrácíme mnoho tekutin a jejich průběžné doplňování je nesmírně důležité. Zároveň ještě jedno doporučení. V sauně bychom měli ležet. Naše tělo se díky tomu nachází ve stejné teplotní hladině, díky čemuž si saunování vychutnáme déle. Stejně prospěšné je použití saunové čepice, která chrání vaši hlavu před nadměrným přehřátím a pod celé tělo si pokládáme saunový ručník.
 

Finská sauna

Finská sauna je rozšířená v Evropě, zejména v její severní části, odkud pochází i její název. Jedná se o horkovzdušnou jednoprostorovou koupel s nízkou relativní vlhkostí prostředí.

Teplota v sauně dosahuje 65 – 90 °C v závislosti na zvolené poloze, u stropu může dosáhnout až 100 °C. Relativní vlhkost vzduchu je nízká, pohybuje se v rozpětí 3 až 8%. Pro tento typ sauny je charakteristický krátký parní náraz a mechanické dráždění pokožky šleháním metličkami nebo jinými prostředky před ukončením pobytu v potírně. Tělo se ochlazuje na vzduchu, ve vodě nebo v jiném prostředí. Cyklus saunování se obvykle opakuje dvakrát až třikrát.
 

Účinky saunování ve finské sauně:

  • zvýšené prokrvení a přehřátí může zlepšovat pohyblivost svalstva a kloubů, popřípadě snižovat bolesti
  • zvyšuje se pocení a stoupá činnost mazových žláz - důkladné vypocení odplavuje nečistoty z kůže, což má značný kosmetický význam
  • význam má také jako prevence různých chorob z nachlazení - sauna patří k nejvšestrannějším otužovacím procedurám
  • tělo se zbavuje odpadních látek
  • saunování zajistí dobré prokrvení mozku, končetin, kůže
  • prudkým zahříváním a následným ochlazením se rozšiřují a zužují cévy, čímž se stávají elastičtější
  • saunování po velké námaze tělo zbavuje únavy
  • správné saunování provází správná pitná kúra

Základem procesu saunování je střídání působení tepla a chladu. Tento proces způsobuje rozšíření krevních cév, zrychlení krevního oběhu a vylučování množství potu. Takto finská sauna prospěšně působí na tělesné orgány a procesy v lidském těle. Ovlivňuje nejen náš současný fyzický i psychický stav, ale je také prevencí, příjemným a účinným způsobem, jak předcházet nemocem a stresu.
 

Pravidla správného saunování nebo jak se správně saunovat?

Návštěva sauny má svá zdravotní i společenská pravidla. Jak se správně saunovat, abyste ze sauny odcházeli uvolněný a svěží?

1. Před vstupem do sauny se osprchujte.

2. Z hygienických důvodů si vždy sedejte na prostěradlo nebo ručník.

3. V sauně nemluvte. Pokud je to nutné, tak jen šeptem. Nechcete přece ostatní rušit v jejich relaxaci.

4. Během saunování masírujte pokožku speciálními pomůckami. Otevřou a vyčistí se póry a kůže se více prokrví. Použít můžete například sisalové rukavice, masážní hlavici nebo eukalyptovou metličku.

5. V sauně vydržte jen tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Finové si svůj čas neměří, my jsme zvyklí na maximálně 15 minut. S odpočítáváním vám pomohou přesýpací hodiny.

6. Udržujte v sauně stálou teplotu a vlhkost.

7. Po opuštění místnosti si nejprve opláchněte obličej studenou vodou, osprchujte se a poté vlezte do ochlazovacího bazénku. Proč právě v tomto pořadí? Vaše tělo se nejprve musí vyrovnat s teplotním šokem a sprchou spláchnete veškeré nečistoty, které se během saunování z pokožky uvolnily.

8. Pobyt v sauně střídejte s odpočinkem v relaxační místnosti.
 

Kdy navštívit saunu a v jakých případech se jí raději vyhnout?

Přestože má sauna blahodárné účinky na zdraví, velké teplo je také zátěží pro váš organismus. Sauně se raději vyhněte, pokud:

  • jste nachlazený
  • jste příliš unavený
  • jste pili alkohol
  • máte hlad, žízeň nebo jste naopak přejedený
  • máte kožní problémy
  • berete léky nebo máte chronické záněty
  • necítíte se celkově ve své kůži
  • se s partnerem snažíte o dítě. (Saunování představuje riziko pro páry, které se snaží o miminko. Vysoká teplota totiž může mít negativní vliv na spermie a plodnost mužů. Ani těhotným ženám se saunování obecně nedoporučuje vzhledem k tomu, že představuje nebezpečí vzniku vrozených vad dítěte).

 
Kdy je naopak vhodná?

  • celoročně, když nemáte žádné kontraindikace
  • v rámci odpočinku
  • v netréninkový den
  • při přípravě na závod v teplejším podnebí

 
Co si z toho vzít?

Saunování není jen způsob, jak se pořádně zahřát a odpočinout si po náročném dni. Pokud budete dodržovat základní pravidla saunování, dočkáte se i dalších benefitů. Mezi nejčastější výhody patří podpora imunity, funkce srdce a cév, zdravá pokožka, psychická pohoda nebo zvýšení hladiny růstového hormonu. Právě to může pomoci s růstem svalů a sportovním výkonem. Důvodů, proč dát saunování šanci, je tedy spousta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze