Kategorie
 
 
 
 
 

Vonné oleje a esence: kdy a jak je používat ve vířivce či sauně

Pobyt ve vířivce pomáhá důkladně zrelaxovat a má také příznivé účinky na zdraví. Ještě intenzivnější zážitek vám přinesou vonné oleje a esence. Jak a kdy je používat, vám prozradíme v následujícím článku.

Účinky hydroterapie

Teplá voda spolu s jejím průtokem přes trysky vám poskytnou ve vířivce hydroterapii, kterou ocení vaše svaly, klouby i další části těla. Teplo proniká do hlubších vrstev svalstva, tlak vody příjemně promasíruje jednotlivé partie a přispívá k rychlejší regeneraci i po náročné fyzické námaze. Vířivka zmírňuje ztuhlost pohybového aparátu i u lidí trpících artritidou a zlepšuje jeho pohyblivost. Přináší také úlevu od bolesti a zlepšuje cirkulaci krve.

Relax ve vířivce odbourává stres, který je častou příčinou deprese a jiných psychických problémů. Pomáhá předcházet problémům s imunitou, vysokým krevním tlakem, zlepšuje kvalitu pokožku a dokonce i spánku. Teplá koupel ve večerních hodinách navodí v organismu přirozenou mechaniku spánku, čímž přispívá k vydatnějšímu odpočinku během noci. Pro ještě intenzivnější zážitek a posílení relaxačního či jiného účinku vířivky můžete hydroterapii doplnit poslechem hudby a aromaterapií.

Vonné oleje a esence

Požitek z teplé koupele ve vířivce i jejích účinků umocníte použitím aromaterapie, která využívá vonné oleje a esence. Vonnou esenci jednoduše přidáte do koupele podle návodu výrobce a můžete se naplno oddat nerušenému relaxu. Některé vůně vám pomohou lépe se uvolnit, jiné přispějí k odbourávání nahromaděného stresu a napětí, další jsou vhodné při nachlazení, kožních i jiných zdravotních problémech. Vonné oleje a esence působí blahodárně také na nervový systém a náladu, přinesou zklidnění a pozitivní pocity.

Které vůně používat?

Do vířivky používejte pouze vonné oleje a esence, které jsou do ní určeny. Některé nevhodné esence mohou poškodit její filtrační zařízení nebo přispět k ucpávání trysek, což by vedlo ke zbytečným výdajům na opravy. Konkrétní vůně vybírejte podle vašich osobních preferencí a účinku, kterého chcete dosáhnout. K dispozici je vám široká škála citrusových, bylinkových a dřevitých vůní.

Levandule

Vonná esence do vířivky s levandulí napomáhá relaxaci, působí proti depresi a zlepšuje kvalitu spánku. Její používání se odrazí i na vaší náladě, uklidní nervy, působí proti bolestem hlavy a má navíc protizánětlivé účinky.

Borovice

Vonný olej s jedinečným, svěžím aroma borovice čistí vzduch a pomáhá při nachlazení. Borovice je vhodná i při svalové únavě a má antiseptické účinky.

Cedr

Vonný olej s cedrem ocení ti, kteří mají problémy s kvalitou spánku. Koupel ve vířivce vám tak pomůže lépe se uvolnit, eliminovat noční buzení a vydatněji si odpočinout.

Eukalypt

Účinky eukalyptu oceníte při dýchacích potížích, nachlazení i běžných virových onemocněních. Vonná esence s eukalyptem přispívá ke snižování horečky, zlepšuje průchodnost dýchacích cest a pomáhá také při migrénách.

Máta

Osobitá vůně máty přispívá ke zmírnění trávicích potíží, uklidní a brání nevolnostem. Přinese také osvěžení a stimuluje mozkovou činnost. Oceníte ji i při nachlazení a onemocněních dýchacích cest.

Citron

Svěží aroma citrónu působí proti únavě, apatii a dodá vám energii. Podpoří také vaši kreativitu a přinese novou chuť zdolávat i náročné výzvy. K povzbuzujícím účinkům citrónu můžete připočítat také lepší uvolnění.

Vonné oleje a esence si můžete vybrat také jako směsi, které spojují příznivé účinky více složek. K dispozici jsou také koupelové soli s obsahem minerálů a vitaminů, které vyživí vaši pokožku a zanechají ji jemnou a hydratovanou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze