Kategorie
 
 
 
 
 

Výběr správného světla pro bazén

Jedinečnou atmosféru při koupání i posezení v zahradě vám pomohou vytvořit světla do bazénu. Jak je vybrat do zapuštěného i nadzemního bazénu, vám poradíme v následujících odstavcích.

Komfort, který ocení celá rodina

Světla do bazénu vám umožní vychutnat si naplno teplé letní večery. Po návratu domů z práce si tak budete moci dopřát dokonalé osvěžení i v tom případě, že se vrátíte až v pozdějších hodinách. Noční koupání a odpočinek v bazénu se jistě stane také vyhledávaným zpestřením víkendů a potěšíte jím i vaše návštěvy. Bazén budete moci díky osvětlení využívat bez omezení, celé zahradě navíc dodáte osobitý vzhled.

Jak vybrat světla do bazénu

Aby osvětlení bazénu splnilo svůj účel, před výběrem byste měli znát jednotlivé typy svítidel. K dispozici jsou halogenová a LED svítidla.

Halogenová světla do bazénu

Ve srovnání s klasickými žárovkami, které se využívaly v minutě, šetří halogenová světla až 20 % elektrické energie. Jsou proto šetrnější k životnímu prostředí, a jelikož vydrží déle, šetří i čas na péči o bazén.

LED světla do bazénu

Ještě více úsporným řešením jsou LED světla. LED osvětlení bazénu minimalizuje spotřebu elektřiny, čímž snižuje vaše náklady na jeho provoz. Vysokou energetickou úspornost doplňuje dlouhá životnost. LED osvětlení zároveň přispívá k ochraně životního prostředí a šetří i váš čas. LED bazénová světla vydávají navíc jasné světlo a svoji maximální zářivost dosahují okamžitě po rozsvícení.

Světla do bazénu podle typu bazénu

Svítidla vybírejte také podle typu bazénu. K dispozici jsou modely, které se instalují do stěn či dna zapuštěného bazénu během jeho realizace. Máte-li nadzemní bazén, můžete si vybrat řešení s uchycením na magnet. Takové světlo do bazénu si potom umístíte na zeď. Pokud máte bazén s nemagnetickou stěnou, stačí přidat kovové kolečko z jeho vnější strany, světlo pak přichytíte z vnitřní pomocí magnetu.

IP krytí

Když mluvíme o světlech do bazénu, důležitým parametrem je IP krytí. Všechny modely v naší nabídce vyhovují nárokům na svítidla, která přicházejí do stálého kontaktu s vodou. Jsou proto chráněny před vniknutím pevných částic i vody a mají IP 68.

Kam umístit bazénová světla

Do zapuštěného bazénu lze během jeho realizace umístit bazénová světla na dno i stěny. Při plánování jejich rozmístění myslete na to, že intenzivní světlo zářící ze dne, by vás mohlo při plavání vyrušovat. Vhodnější je proto situovat je na stěny. Takto zvolené osvětlení bazénu vám poskytne dobré podmínky pro plavání i během noci a dostatečně prosvětlí vodu až po dno.

Důležitá je také vhodně zvolená výška. Bazénová světla se doporučuje instalovat přibližně 50 – 70 cm od vodní hladiny. Tímto způsobem optimálně osvětlíte celou plochu bazénu, aniž by vám nepříjemně svítily do očí. Zvláštní pozornost při rozmisťování svítidel byste kvůli bezpečnosti vstupu do vody měli věnovat okolí schůdků.

Nezapomeňte na okolí bazénu

Myslet byste měli také na prostor kolem bazénu. Pro bezpečný pohyb byste měli vyjmout svítidla, která jej dostatečně osvětlí. I zde je na místě myslet na IP krytí, postačí však odolnost vůči dešti, prachu a stříkající vodě. IP krytí svítidel by mělo být minimálně 44. K dispozici jsou různé modely i se solárním zdrojem či modely se soumrakovým čidlem, které se rozsvítí po setmění i samy.

Zvolte si barvu

Krásné prostředí a kouzelnou atmosféru v zahradě dotvoříte také pomocí barev světla. LED světla do bazénu jsou k dispozici v množství odstínů. Některé modely jsou k dispozici také s různými barevnými režimy, které lze přepínat pomocí tlačítka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze