Kategorie
 
 
 
 
 

Výhody a nevýhody nadzemních bazénů

Vybíráte bazén do vaší zahrady a neumíte se rozhodnout, jestli bude nadzemní bazén pro vás to pravé? Při hledání nejlepšího řešení vám pomůže krátké srovnání jeho výhod a nevýhod.

Proč nadzemní bazén

Nadzemní bazény jsou nejčastější volbou pro několik jejich výhod. Při nižších pořizovacích nákladech budete mít ve své zahradě plnohodnotný bazén s dlouhou životností. Nabízejí také vysokou kvalitu a ve srovnání se zapuštěnými bazény vás jistě potěší i snadná instalace.

Výhody nadzemních bazénů

Nadzemní bazény nejsou náročné na prostor a před instalací není nutné provádět žádné výkopové práce. Po skončení teplejšího období roku lze jednoduše opět složit a umístit například do garáže. Ušetří vám tak složité vypouštění rozvodů vody před zazimováním, které vyžaduje údržba zapuštěného bazénu. Nezanedbatelnou výhodou je také nižší cena.

Vhodné i do malých zahrad

Nadzemní bazén si můžete vybrat v různých rozměrech tak, aby vhodně zapasoval do vaší zahrady a vyhovoval vám i svojí velikostí. K dispozici jsou také modely do malých zahrad, ve kterých je kvůli nedostatku prostoru nemožné vybudovat zapuštěný bazén.

Bezpečnější pro děti

Toto řešení potěší i ty, kteří mají malé děti. Do nadzemního bazénu nemohou ve chvíli, kdy se ocitnou mimo váš dohled, spadnout. Nebudete se tak muset obávat o jejich bezpečnost.

Jaké nevýhody mají nadzemní bazény

Oproti zapuštěnému bazénu může být nevýhodou nadzemního modelu obtížnější přístup do vody. Na jeho okraj si nebudete moci jednoduše sednout, abyste si jen omočili nohy, třeba bude nejprve vyjít po schůdcích. Toto řešení vám také neposkytne dostatek místa k plavání. Najdete v nich však skvělého pomocníka k osvěžení i spoustu her ve vodě.

Navzdory modernímu designu může nadzemní bazén pro někoho znamenat i narušení vzhledu zahrady. Vliv na design exteriéru však bude záviset hlavně na vašem osobním vkusu. Ve srovnání se zapuštěnými bazény mají také kratší životnost.

Samonosné bazény a bazény s pevnou konstrukcí

Bazén jedinečným způsobem zpestří teplé dny strávené v kruhu rodiny a přátel. Využijete ho k odpočinku o víkendech a volných odpolednech, rádi se v něm vyřádí děti i dospělí. Nadzemní bazén si můžete vybrat ve dvou provedeních.

Samonosné bazény

Prvním typem jsou samonosné bazény s nafukovacím prstencem, které drží svůj tvar pomocí vlastní hmotnosti. Jejich výhodou je dlouhá životnost – až několik desítek let. Samonosný bazén vás potěší jednoduchou instalací. Vyberte rovnou plochu, na kterou je vhodné položit také ochrannou podložku. Potom bude potřeba pouze nafouknout prstenec vzduchem a napouštět vodu. Bazén se během napouštění postaví zcela sám, aniž byste museli cokoli dělat. Vyhovovat vám budou i snadnou údržbou, přičemž máte k dispozici spoustu rozměrů.

Nadzemní bazény s pevnou konstrukcí

Pokud hledáte vyšší pevnost a odolnost vůči přelití vody, bude vám vyhovovat bazén s pevnou konstrukcí. Při vyšší investici dostanete bazén, který je vyroben z materiálů odolných vůči nárazu i UV záření. Při jeho instalaci vás čeká náročnější úprava terénu, který bude zapotřebí vyrovnat. Použít můžete také písek a geotextilní podložku, které ochrání základnu bazénu před poškozením a napadením plísněmi.

Konstrukce bazénu není složitá. Jednotlivé díly do sebe snadno zapadají, aniž byste potřebovali upínací kolíky či jiné doplňky. Postavit nadzemní bazén v zahradě tak zvládne každý šikovný kutil. I k tomuto typu doporučujeme vybrat schůdky pro lepší přístup do vody a příslušenství pro úpravu vody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze