Kategorie
 
 
 
 
 

Základní příslušenství pro vnitřní bazény

Příjemné chvíle strávené v bazénu si můžete dopřát po celý rok, pokud jej umístíte do interiéru. Jaké příslušenství budete potřebovat k jeho provozu? To se dozvíte v následujícím článku.

Ohřev vody v bazénu

Voda v bazénu by měla se měla pohybovat v rozmezí 25 – 28 °C. Abyste dosáhli požadovaného komfortu, bude třeba ji ohřívat. Na ohřev v interiérových bazénech máte k dispozici následující možnosti.

Výměník tepla

Bez ohledu na rozměry bazénu můžete využívat výměník tepla. Toto zařízení jako zdroj energie využívá vodu ze solárních kolektorů, tepelného čerpadla nebo plynového kotle, které slouží zároveň k vytápění domu. Dosáhnete tak výborné účinnosti, musíte však počítat s vyššími provozními náklady. Nevýhodami mohou být také tepelné ztráty ve vedení a složitější zapojení.

Tepelné čerpadlo

Vodu v bazénu můžete ohřívat i pomocí tepelného čerpadla, nejčastěji voda/vzduch. To odebírá energii ze vzduchu z okolí a předá ji vodě protékající přes výměník. Při výběru čerpadla zkontrolujte údaj o výkonu v kW, důležitá je také efektivita COP. Platí, že čím jsou tyto hodnoty vyšší, tím je tepelné čerpadlo výkonnější. Požadovaný výkon vypočítáte podle startovací a požadované teploty vody a objemu bazénu. Přepočtěte si také výkon potřebný k udržování teploty.

Elektrický ohřev

O něco více nákladným, co se týče elektrické energie, je elektrický ohřev, při kterém z 1 kW elektřiny získáte jen 1 kW tepelné energie. Tento způsob je proto vhodný pouze pro menší vnitřní bazény a vířivky. Elektrický ohřev lze připojit k bazénové filtraci. Máte-li bazén se slanou vodou, nezapomeňte na vhodný výběr materiálu. Dlouhou životnost nabízí v tomto případě titan.

Bazénová filtrace

Aby byla voda v bazénu stále čistá, budete potřebovat filtraci. Vybrat si můžete ze dvou typů.

Kartušová filtrace

Tento typ je vhodný do malých bazénů do 8 m3 a vířivek. Kartušová filtrace funguje na principu přečerpávání vody přes komoru s kartouší. Kartuše je filtrační vložka z vyztuženého papíru, který slouží k zachytávání nečistot. Výhodou je nízká cena, nevýhodou nižší výkon - jen do 6 m3/h a potřeba častého oplachování a výměny.

Písková filtrace

Pokud hledáte řešení k vnitřnímu bazénu s objemem od 9 m3, vhodnější je písková filtrace. Tento typ nevyžaduje složitou údržbu. Potřebné bude jen pravidelně proplachovat náplň, kterou mohou být filtrační písek a sklo. Písková filtrace poskytne dostatečně vysoký výkon pro péči o čistotu vaší vody, přičemž je možné k ní připojit i další zařízení. Při výběru zvolte model, který odpovídá objemu vašeho bazénu.

Bazénový vysavač a další potřeby pro čištění bazénu

Odstranit nečistoty ze dne, stěn a vodní linky vám pomohou bazénové vysavače. K dispozici jsou ruční akumulátorové i robotické vysavače do bazénu. Při výběru vhodného modelu se řiďte několika parametry. V úvahu bude třeba vzít tvar a velikost bazénu. Na tom bude záviset i to, zda vám bude lépe vyhovovat ruční nebo automatický model. Automatické bazénové vysavače se odlišují také šířkou čistící plochy a dobou čištění.

Bazénová chemie

Kvalita vody závisí na účinné filtraci, která odstraňuje z vody nečistoty. Všechny drobné částečky a také řasy a mikroorganismy odstraníte pomocí bazénové chemie. Bazénová chemie se aplikuje při pH vody pH 6,8 – 7,4, kdy dosahuje požadovaného účinku. Před jejím použitím je proto třeba zkontrolovat pH a aplikovat přípravek na jeho snížení nebo zvýšení.

Bazénová chemie může být chlorová a bezchlorová. Přípravky s obsahem chlóru ničí bakterie, viry i řasy. Jeho používání však mnohé odrazuje kvůli zápachu. Lidem s citlivou pokožkou může navíc způsobovat problémy. Proto je dnes stále častěji preferována bezchlorová bazénová chemie. Tento typ využívá aktivní kyslík, stříbro a peroxid vodíku a vyhovuje i alergikům. Samozřejmostí je účinnost vůči mikroorganismům a řasám.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze